ျမန္မာျပည္ကိုု ေဆာင္းဝင္လာခဲ့ျပီဆိုုေတာ့ ပင္လယ္ ကမ္းေျခေဒသေတြမွာ
ျမန္မာတိုုင္းသိေနသည့္ (ငါးနီတူ) ငါးေတြ အမိအရ မ်ားလာ ခ်ိန္ျဖစ္ ပါသည္။ ယခုု စာတမ္းေလးကိုု
ပင္လယ္ေဒသ လူေတြ ဆီ ျဖန္ ့ေဝေပးႀကပါရန္ ပန္ႀကားလိုု ပါသည္။
ငါးနီတူကိုု က်ေနာ္တိုု ့ဆီမွာ ငါးေျခာက္ လုုပ္ရံုုကလြဲျပီး တျခားနည္း မရွိႀကပါ။ က်ေနာ္ေအာ္ဇီ ေရာက္မွ ငါးနီတူ အစိုု ( လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ကိုု ေတြ ့ဖူးတာပါ။ ေအာ္ဇီမွာက ငါးျမွားရန္ အတြက္သာ သံုုးႀကပါသည္။ စားသူရွား ပါသည္။ က်ေနာ္တိုု ့ဆီမွာ ငါးေျခာက္သာလွ်င္ လုုပ္ေတာ့ ငါးေျခာက္တစ္ပိသာ ရရန္ ငါးနီတူ ၅ ပိႆာ အထက္ကုုန္ျပီး ေစ်းအလြန္နည္းေတာ့ တန္ဖိုုးပ်က္ပါသည္။
ငါးနီတူကိုု က်ေနာ္တိုု ့ဆီမွာ ငါးေျခာက္ လုုပ္ရံုုကလြဲျပီး တျခားနည္း မရွိႀကပါ။ က်ေနာ္ေအာ္ဇီ ေရာက္မွ ငါးနီတူ အစိုု ( လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ကိုု ေတြ ့ဖူးတာပါ။ ေအာ္ဇီမွာက ငါးျမွားရန္ အတြက္သာ သံုုးႀကပါသည္။ စားသူရွား ပါသည္။ က်ေနာ္တိုု ့ဆီမွာ ငါးေျခာက္သာလွ်င္ လုုပ္ေတာ့ ငါးေျခာက္တစ္ပိသာ ရရန္ ငါးနီတူ ၅ ပိႆာ အထက္ကုုန္ျပီး ေစ်းအလြန္နည္းေတာ့ တန္ဖိုုးပ်က္ပါသည္။
(၁) သိုု႔ေသာ္ အီတာလ်ံေတြ ကေတာ့ ငါးနီတူကိုု ဆားနယ္ျပီး ငါးပိေကာင္ ဆန္ဆန္ စားတတ္ႀကပါသည္။ ငါးနီတူ ငါးပိေကာင္ကိုု ဆီျမဳပ္ေနေအာင္ လုုပ္ထားျပီး စည္သြတ္ဘူး။ ပလပ္စတစ္ဘူး။ ဖန္ပလင္းႏွင့္ေရာင္းေသာ အီတာလ်ံ ငါးနီတူမွာ အလြန္ေစ်းႀကီးပါသည္။ ငါးသီးသန္႔သာ ဝယ္လ်င္ တစ္ပိႆာ ကိုု ေဒၚလာ ၁၂ဝ ေက်ာ္ပါသည္။ ျမန္မာေငြႏွင့္ ငါးနီတူ ငါးပိေကာင္ကိုု တစ္သိန္းေက်ာ္ ပါသည္။ ျမန္မာနိင္ငံမွာလဲ စမ္းသပ္သင့္ပါသည္။ ေနာက္တမ်ိဳးကေတာ့ ငါးနီတူကိုု ငါးခ်ဥ္တည္ျပီးမွ ဆားနယ္ကာ ငါးပိေကာင္ ျပန္လုုပ္ အထားခံရန္ ဆီျမဳပ္ေနေအာင္ ထည့္ထားတာ ပါဘဲ။
(၂) ကေတာ့ ငါးနီတူကိုု ဆီဆမ္းျပီး အထက္မီးႏွင့္ ကင္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ တရက္ေတာ့ ငါးနီတူကိုု ကင္စားႀကည့္မယ္ဆိုုျပီး ဂ်င္း ၊ ႀကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဆား ၊ နံနံပင္ ကိုုေရာေထာင္းကာ ငါးနီတူအေပၚ အရည္ညစ္ခ်ျပီး ဗန္းကိုု လွန္ကစားေပးကာ သမေအာင္ လုုပ္ျပီး ၁ဝ - ၁၅ မိနစ္ ႏွပ္ထား ပါသည္။ ျပီး ခဲစကၠဴ ( Aluminum foil ) အေပၚ ငါးမ်ားကိုု အတန္းလိုုက္ ညီညီညာညာ ခင္းျပီး ဆီဆမ္း ပါသည္။ အထက္ မီးနင့္ ကင္ပါသည္။ လိုုအပ္သလိုု ဆီထပ္ ဆမ္းေပးပါ။ ငါးအေရာင္ အနီေရာင္ အနည္းငယ္ သမ္းလာလ်င္ ေနာက္ထပ္ ခဲစကၠဴေပၚကိုု ငါးမ်ားကိုု ခဲစကၠဴ နစ္ခုု အပ္ထားျပီး လွန္ခ်ျပီး ေျပာင္းယူလိုုက္ ပါသည္။ အထက္မီးနင့္ ထပ္ကင္လိုုက္ ပါသည္။ ငါးနီလာသည္အထိ ကင္ပါသည္။
ျပီး အေအးခံျပီး စားသံုုးႏိုင္ပါျပီ။ အကယ္လိုု ့ ေခါင္းျဖုုတ္ ကင္လ်င္ ပုုရစ္ေက်ာ္လိုု အရသာနီးစပ္ ပါသည္။ ပလပ္စတစ္ ဘူးေလးနင့္ ထဲ့ျပီး ပင္လယ္ ကမ္းေျခေဒသမွ ရန္ကုုန္ မႏၱေလးအထိပိုု ့ေပးလ်င္ ဘီယာသမားမ်ား အလြန္ႀကိဳက္ေသာ ဟင္းလ်ာတခုု တိုုးလာ ပါမည္။ ေက်ာ္ျပီးလ်င္ ေရခဲခန္းမွာ သိမ္းထားလ်င္ အခ်ိန္ ႀကာႀကာထား စားနိုုင္ပါမည္။ ပင္လယ္မွ လုုပ္သားမ်ား ငါးနီတူ ေစ်းကြက္ေကာင္းတခုု တိုုးလာပါမည္။ စမ္းသပ္ရန္ အလြန္လြယ္ကူ ပါသည္။
(၃) အေျခာက္လွန္းနည္းတစ္မ်ိဳး
ငါးနီတူကိုု ေရွးနည္းအတိုုင္း ငါးေျခာက္လွန္းလ်င္ ငါးေရာင္မွာ အခ်ိန္ႀကာလာေလ ဝါလာေလ၊ ပိုုႀကာလာလ်င္ ညိဳသြားျပီး ေရာင္းပန္း မလွေတာ့ပါ။ ေအာ္ဇီမွာ ငါးနီတူဝယ္ျပီး အမ်ိဳးမ်ိဳး စမ္းပါ ေတာ့သည္။ ငါးနီတူကိုု သဘာဝအတိုုင္း မလွန္းဘဲ ဆားအသင့္အတင့္ ထည့္ထားေသာ ေရကိုု အပူခ်ိန္ - ၆ဝ မွ ၇ဝ-ဒီဂရီ (စင္တီဂရိတ္) ေရာက္ေအာင္လုုပ္ျပီး ငါးနီတူကိုု (စကၠန္ ့ ၂ဝ) စိမ္လိုုက္ျပီး ၂ဝျပည့္တာႏွင့္ ေရစစ္ျပစ္ လိုုက္ပါ။ ငါးမ်ားျဖဴလာပါသည္။ က်ပ္ငါးကိုုလွန္းလ်င္ ငါးေျခာက္ အျဖဴေရာင္ရ ပါသည္။ ထိုုနည္းက ငါးေျခာက္ ၁-ပိႆာရရန္ ငါးအစိုု ၅-ပိႆာ အထက္ မလိုုပါ။ ၄-ပိသာေက်ာ္ျဖင့္ ျဖဴေနေသာ အရသာ ပိုုမိုုေကာင္းေသာ ငါးနီတူေျခာက္ကိုု ရေစပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အသံုုးျပဳေသာ ဆားကိုု ႏွစ္ခ်ိဳ ့ဆားသုုံးနိုုင္လ်င္ အခ်ိန္ႀကာလာသည့္နင့္အမွ် ငါးအေရာင္ဝါ ၊ ညိဳလာမႈျဖစ္ျခင္း သက္သာပါသည္။
သိုု့မဟုုတ္ ဆားကိုု ဒယ္အိုုးမွာ မိးပ်င္းပ်င္း ေလွာ္ေပးလ်င္ နီညိဳေရာင္ ဘရိုုမင္းႏွင့္ အိုု္င္အိုုဒင္း အေငြ ့မ်ား ထြက္လာတာ ျမင္ရ ပါသည္။ အဝတ္အျဖဴ ေနာက္ခံထားႀကည့္လ်င္ ထိုုဓါတ္ေငြ ့ မ်ား ထြက္ေနတာ ျမင္ရပါသည္။ ထိုုဓါတ္ေငြ ့အေပၚ ရႈႀကည့္လ်င္ အလြန္မႊန္ ပါသည္။ ထိုုဓါတ္ေငြ ့မ်ားက ငါးေျခာက္ကိုု ညိဳလာေစျခင္း၊ ေဆြးေျမ့ေစျခင္းျဖစ္ေစပါသည္ ။
ပင္လယ္ေရခူ လုုပ္သူမ်ား။ အျခား ငါးေျခာက္ လုုပ္သူမ်ားလဲ ဆားကိုု ေလွာ္ျပီးမွ ထဲ့လ်င္ အေရာင္လွေသာ ငါးေျခာက္မ်ား ရပါမည္။ ငါးေျခာက္လဲ အထားတာ ရွည္ခံပါမည္။ ပင္လယ္ ေရလုုပ္သားမ်ားကိုု မွ်ေဝေပးေစလိုုပါသည္။ ျမန္မာမ်ား ဝင္ေငြ ပိုုမိုုတိုုး လာမည္ဟ ေမ်ွာ္လင့္မိ ပါသည္။ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
အားလံုးကို ေလးစားလွ်က္
ေရးသားသူ (ေဒါက္တာလိွဳင္ျမင့္)
No comments:
Post a Comment