ဆီထြက္ သီးႏွံ တစ္ မ်ဳိးျဖစ္ေသာ ကမ္းေဇာ္သီးႏွင့္ ကမ္းေဇာ္ဆီသည္္ အလြန္ ေဆးဖက္၀င္သျဖင့္ ျပည္္တြြင္းတြင္ သံုးစြဲသူ ပိိုမိိုမ်ားျပားလာသည့္အျပင္ ကိုရီးယားႏုိင္ငံမွပင္ လာေရာက္ ၀ယ္ယူေသာေၾကာင့္ ကမ္းေဇာ္ေစ့ႏွင့္ ကမ္းေဇာ္ဆီ ေစ်းေကာင္းလ်က္ရွိ သည္ဟု တနသၤာရီတိုင္းေဒသႀကီး ၿမိတ္ၿမိိဳ႔နယ္မွ ေဒသခံတစ္ဦးက The Farmer ကို ေျပာသည္။ “အရင္က ၄၀ သား၀င္ ဖန္ပုလင္း တစ္ပုလင္းကို ၂၀,၀၀၀ ေက်ာ္ပဲရွိတယ္။ အခု တစ္ပုလင္းကို သံုးေသာင္းခြဲ ေက်ာ္ေလာက္ရွိ တယ္။ ကိုရီးယားက လူေတြလည္း လာ၀ယ္တယ္။ သူတို႔က တိုင္းရင္း ေဆးေတြမွာ ထည့္သံုးတာ။ အခုဆိုရင္ ဆီေတာင္ မႀကိတ္ေတာ့ဘူး။ အလံုးအတိုင္းပဲ ၀ယ္ေတာ့တယ္။ တစ္ျပည္ကို ေစ်းနည္းတဲ့ အခ်ိန္္ဆိုရင္ ၆,၀၀၀ ေက်ာ္ရတယ္။ ရွားတဲ့ အခ်ိန္ဆိုရင္ တစ္ျပည္ကိုု ၈,၀၀၀ ေက်ာ္ေလာက္ရ တယ္” ဟု ေဒသခံ မစိမ့္စိမ့္ႏြယ္ ကေျပာသည္္။
သံုးစြဲမႈ
မ်ားျပားလာျခင္းႏွင့္ အတူ ေစ်းကြက္အတြင္း ကမ္းေဇာ္ဆီ အေရာမ်ား၊ အတုမ်ား မ်ားျပား လာသျဖင့္
ကမ္းေဇာ္ဆီ၏ ေက်ာ္ၾကားမႈ နိမ့္ပါး လာရေၾကာင္္း
ၿမိတ္ခ႐ုိင္္၊ တိုင္္းရင္းေဆး ပညာ ဦးစီးဌာန တိုုင္းဦးစီးမွဴး
ေဒၚ၀ါ၀ါက ေျပာသည္။
“ကမ္းေဇာ္္ဆီကို
ၿမိတ္ခ႐ုိင္မွာ သံုးလာတာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ၾကာေနၿပီ။ ၂၀၀၄ ခုႏွွစ္မွာ
ပၪၥမအႀကိမ္ ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆး သမားေတာ္မ်ား ညီလာခံ စာတမ္းဖတ္ပြဲမွာ
တနသၤာရီတိုုင္း ေဒသႀကီးက “အစြမ္းထက္ တိုင္းရင္းေဆး ကမ္းေဇာ္ဆီ” ဆိိုုတဲ့
စာတမ္းကို ဖတ္ခဲ့ၿပီးတဲ့ေနာက္ ကမ္းေဇာ္ဆီကိို လူသိ မ်ားလာခဲ့တယ္။
ကမ္းေဇာ္ဆီကေတာ့ ႏွစ္စဥ္ပံုမွန္ ထြက္တယ္။ ဒါေပမယ့္ သံုးစြဲတဲ့သူက ပိုမ်ား လာတယ္္။
ျမန္မာ ျပည္္တစ္ျပည္ လံုးမွာ ကမ္းေဇာ္္ဆီ အတု မ်ားလာတယ္။ ႀကိတ္ဖတ္္ေတြ
ျပန္ေပါင္းၿပီး ေရာင္းေတာ့ အာနိသင္္နည္း လာတယ္။ အစစ္ မရေတာ့ နည္းနည္း နာမည္ ပ်က္လာတယ္။
အဲဒါ ေၾကာင့္ ကမ္းေဇာ္ဆီ စစ္ဖုိ႔ အေရးႀကီး ပါ တယ္”ဟု ၎က ေျပာသည္္။
ကမ္းေဇာ္ဆီကို
၀မ္းဗိုက္ အတြင္း တြင္ ျဖစ္ေပၚ တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ အဖု အက်ိတ္မ်ား၊ အစာအိမ္အနာ၊
ေခ်ာင္းဆိုး ေသြးပါေရာဂါမ်ား၊ အပူေလာင္အနာမ်ား၊ မီးပူေလာင္္ျခင္းမ်ား၊
ပန္းနာရင္က်ပ္၊ မီးယပ္ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အစာမေၾက ပ်ဳိ႕အန္ ျခင္း၊
အေၾကာေရာဂါမ်ား၊ နားအူျခင္း၊ နားအတြင္း အနာျဖစ္ျခင္း၊ နာတာရွည္ လူနာ မ်ား
အိပ္ရာအပူေလာင္နာျဖစ္္ေပၚရန္ အေရျပား နီျမန္းျခင္း စသည့္ေရာဂါမ်ား အတြက္္
အထူးသင့္ေလ်ာ္ေသာ ေဆးစြမ္းေကာင္း တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္္း ၎က ေျပာသည္။
“တနသၤာရီတိုင္းမွာ
အမ်ဳိးသမီး တစ္ေယာက္ သားအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္တာ ခြဲ ခါနီးမွာ ကင္ဆာျပန္႔ေနလို႔
မခြဲဘဲျပန္္ ပိတ္ခဲ့ ရတယ္။ ကမ္းေဇာ္ဆီကို သံုးတဲ့အခါမွာ ေရာဂါပါ ေပ်ာက္ၿပီး
ကေလးလည္္း ျပန္ေမြး လုုိ႔ရသြားတဲ့ သာဓကေတြရွိပါတယ္”ဟု ၎က ေျပာသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္
ကမ္းေဇာ္ပင္ကိို တနသၤာရီတိုင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ၿမိတ္ခ႐ုိင္ႏွင့္
ဘုတ္ျပင္းၿမိဳ႕နယ္ အတြင္း၌သာ ေတြ႕ရၿပီး ကုန္းေပၚတြင္ ျဖစ္ထြန္းမႈ
နည္းပါးေၾကာင္း ေဒၚ၀ါ၀ါက ေျပာသည္္။
“ပင္လယ္
ကမ္းစပ္ေတြမွာ ၊ ရႊံ႕ႏြံ အိုင္ေတြမွာ အေပါက္ အေရာက္ မ်ားတယ္။ သူ႔ဘာသာသူ အေလ့က် ေပါက္တယ္။
ကုန္းေပၚမွာ ေပါက္တာနည္းတယ္။ အခ်ဳိ႕ စိုက္ပ်ဳိးေရးျခံေတြမွာ ေပါက္ေနတာေတြ ရွိတယ္။
စိုက္ပ်ဳိးတာ မ်ဳိးေတာ့ မရွိဘူး။ အခုေတာ့ ၿမိတ္က သစ္ေတာ ဦးစီးဌာနက စိုက္မယ္လို႔
ေျပာတယ္”ဟု ၎က ေျပာသည္။
ကမ္းေဇာ္ဆီ၏
႐ုကၡေဗဒအမည္မွာ ‘Bassia Longifolia Linn၊ မ်ဳိးရင္းမွာ ‘Sapotaceae’
ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာ အမည္မွာ ကမ္းေဇာ္ (ေရမယ္ဇယ္ - ေရမည္စည္)၊ အဂၤလိပ္ အမည္မွာ
‘Mahua of Southern India’, ‘Mahua Tree’ ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္္။
အဆိုပါ
ကမ္းေဇာ္ပင္သည္ ပံုမွန္အားျဖင့္ ရြက္ျပတ္ေတာမ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္တတ္ၿပီး
အိႏၵိယတြင္္ အပင္တစ္ပင္လွ်င္ ကမ္းေဇာ္ဆီ တန္ခ်ိန္ ၁၈၀,၀၀၀ ထြက္ရွိႏိုင္ေၾကာင္း၊
အပင္၏ ပ်မ္းမွ်အျမင့္ ေပ ၇၀ အထိ ရွိၿပီး ရွစ္ႏွစ္သားမွ ၁၅ ႏွစ္သားအတြင္း
အပင္အရြယ္ ေရာက္ေၾကာင္း၊ ႏွစ္ေပါင္း ၆၀ အထိ အသီးသီးေၾကာင္း၊ အိႏိၵယႏိုင္ငံ၏
ေဒသအမ်ားအျပားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးၾကေၾကာင္း ႏွင့္ မည္သည့္ ေျမ အမ်ဳိးအစားတြင္ မဆို
စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္ေၾကာင္း စိုက္ပ်ဳိးေရး ၀က္ဘ္ဆိုက္တစ္ခုျဖစ္သည့္
www.svlele.com/mahuae.htm တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ၿမိတ္ၿမိဳ႕ရွိ ကမ္းေဇာ္ပင္သည္
သံုးႏွစ္ တစ္ႀကိမ္ အသီးသီးေၾကာင္း ေဒသခံ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
မိုးမိုးသူ (The Farmer journal http://thefarmermedia.com )
0 comments:
Post a Comment